Doi bolnavi au fost adusi pe targa la ghiseul CNAS Bihor,pentru a obtine o adeverinta!


ghiseul CNAS
ghiseul CNAS
Absolut Scandalos! Doi pacienti au fost adusi pe targa la ghiseul CNAS din Bihor pentru a putea beneficia de o adeverinta!

Scandal de proportii la sediul Casei de Asigurări de Sănătate din Bihor. Patru bolnavi, dintre care trei imobilizati, au fost adusi pe tărgi şi saltele pentru a-şi ridica adeverinţele de asiguraţi. Acestia si inca 200 de suflete ramasi fara apartinatori sau un acoperis deasupra capului, se afla sub ocrotirea unui bihorean pe nume Viorel Paşca.

Barbatul îngrijeşte, la domiciliul său din Dumbrava şi din Tinca, de mai mulţi ani, sute de persoane bolnave şi fără niciun sprijin. Ieri, acesta a venit la sediul CAS Bihor cu patru dintre cei pe care îi are în grijă, toţi cu probleme de sănătate, trei dintre ei fiind imobilizaţi la pat. Asta pentru că, funcţionarii CAS au refuzat să le elibereze acestor oameni adeverinţele de asigurat, mentionand ca prezenta lor la ghiseu este obigatorie.

-„Am fost ieri şi alaltăieri să solicităm adeverinţe de asigurat. Aceşti oameni sunt bolnavi, paralizaţi, eu îi îngrijesc, dar au nevoie de tratamente, de reţete, de vizite de medic. Nu au acces la serviciile medicale fără adeverinţă. Mi s-a spus că oamenii trebuie să vină personal. Le-am explicat doamnelor de la ghişeu că sunt persoane imobilizate la pat, dar mi s-a răspuns că trebuie să îi aduc. I-am adus”, a declarat Viorel Paşca. Cei patru bolnavi au fost adusi cu autoturismele personale ale familiei Paşca, după ce Serviciul Judeţean de Ambulanţă a refuzat să îi transporte, chiar si contra-cost.

Am făcut cerere la Ambulanţă, să vină să mă ajute să îi transport de la Dumbrava la CAS, în condiţii umane. Am fost refuzat. Am spus că plătesc transportul, şi tot m-au refuzat„, a mai spus Viorel Paşca.

Doi dintre bolnavi au fost transportaţi cu o targă şi cu o saltea până în incinta CAS Bihor, iar apoi au fost aşezaţi, pe jos, în faţa ghişeelor. După o serie de discuţii aprinse între familia Paşca şi funcţionarii CAS, pe numele unui bolnav a fost întocmită o cerere pentru eliberarea adeverinţei de asigurat, pacientul fiind pus să semneze documentul în timp ce se afla întins pe salteaua cu care a fost adus.

Pe numele celorlaţi bolnavi, angajaţii CAS Bihor au precizat că există emise carduri de sănătate, documentele fiind înmânate însă doar celor prezenţi. Tot scandalul şi discuţiile contradictorii purtate între Viorel Paşca şi angajaţii CAS a stârnit controverse şi în rândul celorlalţi cetateni care aşteptau la ghişee. -„Nu se poate aşa ceva. Este umilitor să aduci omul paralizat până aici pentru o semnătură. Este o bătaie de joc. Să vină bolnavii să stea aici întinşi pe jos pentru o adeverinţă”, a mentionat o femeie, care astepta la randul de la ghiseul institiei.

ghiseul CNAS
ghiseul CNAS

Dupa cateva zeci de minute,scandalul s-a mutat într-unul dintre birourile instituţiei, acolo unde si-a facut aparitia şi directorul Casei Casei de Asigurari, Gheorghe Ludovic Varga. Funcţionarii au încercat să îi explice lui Viorel Paşca că nici cardul de sănătate şi nici adeverinţa nu pot fi eliberate decât în anumite condiţii.

Advertisement

Eu nu v-am spus să aduceţi bolnavii aici. Eu v-am explicat foarte clar care sunt prevederile legale. Discutăm despre documente personale, care nu pot fi eliberate decât titularului sau unei persoane împuternicite. Nu vă supăraţi, dar cardurile şi adeverinţele se dau personal. Eu nu pot ridica documentul altei persoane. V-am spus să vă faceţi împuterniciri. Nu ştiu cine sunteţi dumneavoastră. Nu sunteţi rudă cu aceşti oameni, nu sunteţi tutorele lor, nu aveţi împuternicire„, a precizat directorul Ludovic Varga.

Pe lângă prevederile legale, reprezentanţii CAS Bihor,au invocat şi o alta serie de motive pentru care nu au fost de acord să elibereze documentele altfel decât personal.
Viorel Paşca ar fi fost reclamat la Poliţie de unul dintre cei pe care i-a îngrijit la un moment dat, omul susţinând că Paşca i-ar fi reţinut, toate documentele.

Există o plângere la Poliţie, ştiţi foarte bine, am mai avut probleme. Un pacient a decis să plece de la Dumbrava la un moment dat şi susţine că i-au fost reţinute buletinul, cardul de sănătate şi cardul de pensie. A venit persoana respectivă la noi, la CAS, să îl ajutăm să îi facem un alt card pentru că are nevoie de servicii medicale. A venit, nici buletin nu avea, era practic fără identitate, nici nu şi-a putut scoate pensia. Am luat legătura atunci cu medicul de familie al domnului, care habar nu avea cine este pacientul„, a precizat Oana Ungur.

ghiseul CNAS
ghiseul CNAS

Scandalul de la CAS nu ar fi primul de acest fel, Viorel Paşca fiind implicat de-a lungul anilor in mai multe conflicte cu autorităţile statului. Nemulţumit de sancţiunile primite de la ITM sau DSP, Paşca a ameninţat în mai multe rânduri că îi aduce pe bolnavi şi îi lasă în grija statului. Toate instituţiile i-au reproşat bărbatului acelaşi lucru, şi anume faptul că nu îşi organizează legal activitatea, refuzând de ani de zile să înfiinţeze un ONG sau o Asociaţie. Bihoreanul îngrijeşte, cu spirijinul unor donatori, peste două sute de persoane, inclusiv bolnave psihic, ca persoană fizică, acceptându-i pe beneficiari în spaţiul său locativ.

 

Credit: adevarul.ro

Comments

Recommended For You.

Ordonanta de Guvern Noua Ordonanta de Guvern prevede ca romanii care ies din tara sa fie amendați dacă nu
Distribuiti si Prietenilor
  • 214
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    214
    Shares

Ordonanta de Guvern: Romanii care pleaca din tara fara sa anunte Fiscul vor fi amendati!

Back to
All for Joomla All for Webmasters