Singurul oras din Romania care isi produce singur curentul electric


oras din Romania
oras din Romania
Asta Da exemplu pentru autoritatile locale din intreaga tara. Acesta este singurul oras din Romania,care isi produce işi produce singur, curentul electric!

Oraşul Seini din judeţul Maramureş, este singurul oras din tara care a reuşit să asigure furnizarea energiei electrice pentru iluminatul public din localitate, printr-o  instalaţie de biogaz. Aceasta transformă deşeurile în electricitate, rezolvând prin asta şi problema poluării din zonă.

Cei mai încântaţi sunt localnicii ale caror facturi la energie vor scadea semnificativ. Daca pana acum gunoiul provenit de la fermele zootehnice şi din gospodăriile cetatenilor poluau terenurile agricole din zona,acum acesta a devenit materie prima,in functionarea instalatiei de biogaz.

Printr-un proces de „digestie anaerobă” într-un container ermetic, bacteriile descompun deşeurile în metan, azot şi dioxid de carbon. Instalaţia captează şi căldura, producând, simultan, şi electricitate. Resturile rămase reprezintă îngrăşământ bio.

La initiativa autoritatilor locale,proiectul a fost realizat cu sprijinul  Ministerului Mediului, prin Banca Mondială cu o investiţie peste 2 milioane de euro.

Advertisement
 Pe de o parte,oraşul Seini are o lungă tradiţie în creşterea animalelor, dar pe cealalta parte localitatea este recunoscuta cu un grad ridicat de poluare,provenit din fermele zootehnice. Acest neajuns va fi in curand istorie, datorita instalatiei de biogaz.
Advertisement

Factura la energia electrica de peste 40.000 de lei pe care primaria o platea lunar,va fi redusa in mod considerabil,iar pe langa vor disparea definitiv şi cheltuielile legate de depozitarea tonelor de deşeuri.

Proprietarii de ferme din zonă sunt deosebit de încântaţi deoarece au rezolvat problema gunoiului şi primesc, în schimbul lui, îngrăşământ bio.

Credit: reporter24.ro/ Video: Tl Plus

Comments

Recommended For You.

Adrian Nastase Adrian Nastase,atac dur la adresa jurnalistului Radu Banciu: "Ba jigodie, de patru ani ma insulti si
Distribuiti si Prietenilor
  • 471
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    471
    Shares

Adrian Nastase,atac dur la adresa unui jurnalist: „Bă jigodie,ce-am furat eu bă”?

Back to
All for Joomla All for Webmasters