Cum pronunti corect: Maiou sau Maieu? Peste 70% au raspuns gresit. Top 10 cuvinte uzuale folosite total gresit!


Maiou sau Maieu
Maiou sau Maieu

 

Tu cum crezi ca se pronunta corect: Maiou sau Maieu? Vedeti topul 10 al cuvintelor uzuale care sunt pronuntate de cele mai multe ori in mod gresit.

Traim in secolul vitezei,era informatiei iar tehnologia tot mai avansata din ziua de astazi a acaparat cea mai mare parte a generatiei de tineri din Romania.

In conditiile in care tableta a luat locul manualului iar telefonul a devenit instrumentul care te scapa din aproape orice incurcatura,acestia s-au adaptat tot mai mult la limbajul online,uitand in consecinta să mai vorbească sau să scrie corect.

Emoticoanele, prescurtările ori expresiile inventate,au luat locul cuvintelor din limba română,iar calculatorul a luat locul scrisului de mana in caietul de teme.

Vedeti mai jos un Top al celor 10 cuvinte care sunt folosite gresit în mod frecvent.

 

1. Agheasmă sau aghiazmă? Termenul corect pentru a defini apa sfinţită este agheasmă. Sunt greşite formele aiasmă, aghiasmă sau agheazmă.

2. Băşică sau beşică? Deşi în anumite regiuni ale ţării forma de singular ”beşică” este una uzuală, folosirea ei nu este corectă. Forma acceptată de DOOM şi DEX este băşică.

3. Disertaţie sau dizertaţie? Expunerea în care se tratează o problemă în mod ştiinţific şi amănunţit se numeşte disertaţie. Sunt greşite rostirea şi grafia dizertaţie.

4. Exsudat sau exudat? Secreţia realizată în urma unui proces patologic sau a intervenţiei unui factor chimic o denumim exsudat. Este greşit termenul exudat.

Advertisement

5. Făraş sau foraş? Obiectul casnic în formă de lopată, cu coadă scurtă, în care se adună cu mătura gunoiul este făraşul. Este incorectă forma foraş.

6. Genuflexiune sau genoflexiune? Forma corectă este genuflexiune cu sensul de îndoire a genunchilor. Este greşită forma genoflexiune.

7. Glonţ sau glonte? Proiectilul de mici dimensiuni folosit la armele de foc se numeşte glonţ şi nu glonte, aşa cum este utilizat frecvent.

8. Maiou sau maieu? Articolul de lenjerie, decoltat şi fără mâneci, purtat direct pe piele se numeşte maiou. Este incorectă, deşi uzuală, forma maieu.

9. Mostră sau monstră? Atunci când ne referim la o probă, un eşantion este termenul corect este mostră şi nu monstră.

10. Repercusiune sau repercursiune? Termenul corect este repercusiune. Format de la a „percuta „-a lovi (a repercuta  a însemnat la început a întoarce lovitura), nu se justifică forma repercursiune, folosită în mod frecvent.

Credit: Observator.tv

 

Comments

Recommended For You.

Un adolescent în vârstă de 17 ani din Noua Zeelandă a fost foarte aproape să o împuște pe Regina Elisabeta. În 1995, autoritățile din Noua Zeelandă au încercat să-l țină pe Lewis la distanță de Regina Elisabeta, care le vizita din nou țara. Astfel, el a fost trimis într-o vacanță pe banii statului; a primit cazare gratuită, bani de buzunar și un autovehicul, însă nimeni nu l-a ținut sub supraveghere. Doi ani mai târziu, la vârsta de 33 de ani, bărbatul s-a sinucis la într-o închisoare din Auckland, în timp ce aștepta să fie judecat pentru răpirea unei femei și a copilului său.
Distribuiti si Prietenilor
  • 12
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    12
    Shares

Lasă un răspuns

Regina Elisabeta și Prințul Charles – la un pas de moarte

Back to
All for Joomla All for Webmasters